Viral di media sosial gambar seorang lelaki yang berselfie di tempat mengundi dan menunjukkan kertas undinya dengan nombor siri, memangkah calon Barisan Nasional (BN) ddi DUN N40 Kota Anggerik, Shah Alam mengundang pelbagai reaksi netizen.

Individu terbabit yang dikenali sebagai WIPA memuat naik gambar tersebut pada jam 8.12 pagi tadi di Facebooknya, sekali gus telah melanggar peraturan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Meskipun telah ditegur oleh beberapa netizen lain, namun WIPA tidak mengendahkan, sebaliknya membalas teguran itu dengan makian dan kata-kata kesat.

Berdasarkan kenyataan Pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah yang disiarkan Bernama pada 3 Mei 2018 melarang pengundi menularkan gambar mana-mana dokumen seperti kertas undi, borang atau sampul berkaitan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Larangan itu bertujuan memastikan ketelusan undi adalah rahsia, tetap terpelihara dalam PRU14.

“Larangan ini meliputi semua jenis pengundian termasuk undi pos yang menerima dokumen pilihan raya sebelum pengundian awal atau biasa.

“Ia juga bertujuan memelihara keselamatan dan kepentingan awam sepanjang proses pilihan raya berlangsung,” katanya memetik laporan dari Bernama.

Beliau berkata, mana-mana individu yang didapati melakukan kesalahan itu boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 3 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5).

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dipenjara tidak melebihi dua tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Individu terbabit juga tidak boleh didaftarkan atau disenaraikan sebagai seorang pemilih atau mengundi di mana-mana pilihan raya sehingga tamat tempoh lima tahun daripada sabitan itu.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.