PUTRAJAYA – Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, Tan Sri Musa Aman dan Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md. Yunos dipercayai telah lari ke luar negara tanpa mengikut saluran yang sah.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, pihaknya mengesahkan tiada sebarang rekod yang menunjukkan kedua-dua individu itu telah keluar dari negara ini dan mereka juga telah disenarai hitam.

“Tiada rekod menunjukkan mereka keluar, kalau mereka keluar negara tanpa guna saluran yang betul mereka telah menyalahi peraturan dan undang-undang,” katanya ketika bercakap pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mustafar berkata, perbuatan tersebut menyalahi Seksyen 2 Akta Pasport 1966 dan Seksyen 5 Akta Imigresen 1959 dan 1963 yang mana jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau penjara selama lima tahun.

Beberapa hari lalu, gambar Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman tular di laman sosial yang mengatakan beliau kini berada di London.

Musa kini diperlukan pihak berkuasa berhubung laporan polis yang dibuat Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin berkaitan ugutan jenayah baru-baru ini.

Berdasarkan rekod sebelum ini, Musa hanya dikesan berlepas ke Kuala Lumpur dengan penerbangan Malindo Air pada pukul 9 pagi 14 Mei lalu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Beliau dikatakan menghadiri satu mesyuarat UMNO dipengerusikan bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Presiden UMNO yang menjalankan tugas Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi mengesan Jamal yang dipercayai telah meloloskan diri ke Tanjung Balai, Karimun Besar, Indonesia, dua hari selepas didakwa di Hospital Pakar Ampang Puteri pada hari Jumaat.

Baca: Rayuan Jamal dari ladang sawit: Jangan zalimi saya, Tan Sri

Kelmarin, Jamal menerusi satu rakaman video berdurasi hampir lapan minit yang diedarkan kepada media mendakwa terdapat usaha terancang oleh pihak-pihak tertentu yang berkuasa mengarahkan pihak polis untuk mengenakan beliau dalam apa jua keadaan walaupun pihak polis memberi jaminan bahawa beliau cuma diperlukan untuk melengkapkan dokumentasi jaminan polis. – K! ONLINE

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.