BANDA ACEH, INDONESIA – Lelaki dan wanita di daerah ini dilarang makan bersama kecuali mereka sudah berkahwin ataupun mempunyai hubungan keluarga.

Menurut ketua agensi syariah tempatan, langkah itu diambil bagi membantu wanita menjaga perilaku mereka.

Larangan turut berkuat kuasa kepada kakitangan tempat kerja berlainan jantina yang melarang mereka berkongsi makanan sewaktu rehat tengah hari.

“Objektifnya adalah untuk melindungi maruah wanita supaya mereka lebih selesa, berkelakuan baik dan tidak melakukan sesuatu yang melanggar syariah undang-undang Islam,” katanya.

Bahagian lain dalam larangan ditandatangani ketua daerah hari ini turut menyatakan wanita yang berseorangan atau tidak ditemani ahli keluarga tidak boleh dilayan di restoran atau kafe selepas jam 9 malam.

Pihak berkuasa berkata, ia bagaimanapun terpulang kepada pengusaha untuk menguatkuasakan peraturan meskipun pesalah tidak akan dihukum.

Tiga tahun lalu, Banda Aceh melarang wanita yang tidak berteman daripada mengunjungi tempat hiburan seperti kafe dan dewan sukan selepas jam 11 malam.

Pada 2013, bandar Lhokseumawe di utara Sumatera pernah mengeluarkan arahan supaya wanita duduk di bahagian tepi dengan kaki bersilang ketika membonceng motosikal. – AFP

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.