Jurutera wanita kelahiran Johor, Robiah Ibrahim berjaya menemukan kaedah penyelesaian bagi masalah kilat yang membahayakan bangunan-bangunan tinggi dan penduduk sekitarnya.

Beliau memulakan kajian berkenaan kilat pada tahun 1995 melalui penulisan sulung beliau iaitu “A method of identifying the lightning strike location on a structure”, yang dipersembahkan pada persidangan teknikal antarabangsa yang diadakan di Kuala Lumpur.

Kaedah Robiah, yang kemudian dikenali sebagai Collection Surface Method (CSM), merupakan kaedah yang diukur berdasarkan kerosakan pada bangunan akibat kilat dan bukannya garis kuasa. CSM memungkinkan untuk meramal lokasi mogok kilat supaya rod kilat dapat ditempatkan dengan tepat (teknik yang belum dikembangkan oleh saintis sebelum ini).

Walaupun ahli akademik tempatan dalam bidang perlindungan kilat menolak penemuan tersebut oleh kerana Robiah tidak mempunyai kelayakan pascasiswazah atau pengalaman makmal, pakar akademik dan petir Australia yang menghadiri persidangan itu mengiktiraf kerjanya sebagai satu kejayaan saintifik yang penting.

Hinggakan Profesor dari Universiti Queensland, Mat Darveniza turut mencadangkan supaya CSM membentuk asas kaedah penempatan rod kilat baharu untuk bangunan moden yang berbentuk kompleks. Pada tahun 2003, cadangan Darveniza menjadi kenyataan apabila prinsip-prinsip CSM dimasukkan dalam standard perlindungan kilat Australia (AS1768).

Pencapaian itu menjadikan Robiah wanita pertama di dunia yang membangunkan kaedah penempatan rod kilat baharu selepas 200 tahun penyelidikan tentang kepakaran tersebut.

Ia meletakkannya dalam kelas yang sama seperti saintis terkenal dalam lipatan sejarah iaitu Gay Lussac dan James Clerk Maxwell, yang mana kaedahnya adalah bertepatan dengan piawaian dan boleh digunakan pada hari ini untuk bangunan rendah dan sederhana.

Gay Lussac (kiri) and James Clerk Maxwell (kanan).

Pada tahun 2006, prinsip-prinsip CSM dimasukkan dalam piawaian perlindungan kilat antarabangsa yang baru (IEC62305), dan menjadikan kaedah Robiah digunakan secara global. Pada tahun berikutnya, CSM kembali ke negara asalnya apabila Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi meluluskan piawaian antarabangsa sebagai standard perlindungan kilat Malaysia yang baru (MS-IEC62305).

Pakar dari Eropah mendakwa bahawa CSM boleh menyediakan perlindungan 98 peratus terhadap serangan kilat langsung jika digunakan dengan betul. Walau bagaimanapun, beribu-ribu rod perlindungan kilat sama ada Enhanced atau Early Streamer Lightning Protection yang didapati di seluruh negara hakikatnya membahayakan orang apabila berlaku ribut petir.

Kini, nama Robiah menjadi sebutan dan rata-rata netizen berbangga dengan kejayaan beliau.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.