Budaya ‘double park’ bukanlah suatu perkara yang asing lagi di kalangan pemandu di Malaysia.

Sikap pentingkan diri yang tebal menjadi punca utama mengapa masalah ini sukar dibendung meskipun mengetahui tindakan mereka itu bakal menyusahkan orang lain.

Semalam, tular sebuah rakaman video sebuah kereta Honda City dirempuh oleh kenderaan pacuan empat roda, Toyota Hilux sehingga mengalami kerosakan yang teruk.

Difahamkan, insiden ini berpunca daripada sikap pentingkan diri pemandu Honda City tersebut yang menghalang laluan keluar Toyota Hilux itu sehingga membuatkan pemandu Hilux tersebut hilang sabar dan merempuh kereta Honda City itu sebanyak lima kali.

Menurut sumber, pemandu kenderaan pacuan empat roda itu pada mulanya membunyikan hon sebanyak lima kali untuk memanggil pemilik Honda City itu. Namun usahanya itu ternyata sia-sia setelah pemandu Honda City berwarna kelabu itu tidak muncul.

Berang dengan situasi itu, dia telah mengambil keputusan untuk mengundurkan kenderaannya dan merumpuh kereta di belakangnya sebanyak lima kali sehingga membuatkan para pelanggan yang sedang duduk di meja berhampiran dengan tempat kejadian lari menyelamatkan diri masing-masing dari sebarang kejadian yang tidak diingini.

Setelah beberapa kali dirempuh, pemilik Honda City tersebut muncul dari dalam restoran itu dan meminta pemandu Hilux itu segera berhenti merosakkan kenderaanya lagi.

Menurut saksi yang berada di tempat kejadian. pemandu Hilux tersebut telah menunggu selama 30 minit sambil membunyikan hon namun tidak diendahkan oleh pemilik Honda City itu hanya duduk berbual dengan rakannya di dalam kedai makan itu.

Berikutan itu, pemandu Toyota itu telah ditahan reman oleh pihak polis atas kesalahan merosakkan harta benda orang lain, sementara itu pemandu Honda pula selamat dan tidak dikenakan sebarang tindakan.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.