KUALA LUMPUR – Ketua Pemuda Bersatu yang juga ahli Parlimen baharu Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, menyifatkan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Group Tan Sri Tony Fernandes sebagai wira tidak didendang dan lebih malang lagi dituduh menyokong kerajaan BN, yang berkuasa sebelum ini.

Dalam kenyataan hari ini, Syed Saddiq berkata, Fernandes diasak dan diancam kerana tidak sealiran dengan ideologi BN yang mentadbir negara ketika itu.

“Saya ingin berkongsi dengan anda sesuatu yang tidak pernah saya ceritakan kepada sesiapa selama ini. Saya tidak boleh berkongsinya sebelum ini kerana kami terpenjara oleh politik ketakutan.

“Sekarang, saya perlu berkongsi perkara ini kerana saya sudah tidak tahan lagi melihat seorang wira dihunjam dengan tuduhan tidak benar,” katanya.

Ketika itu, kisah berkenaan tidak diketahui ramai dan perlu dirahsiakan, katanya.

“Tetapi, pada era baharu ini, era di mana hak anda untuk bersuara ditegakkan, tibalah masanya perubahan dilaksanakan.

“Inilah cerita tentang Tan Sri Tony Fernandes. Beliau antara orang pertama tampil membantu Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika Tan Sri Muhyiddin dihukum kerana berkata benar kepada orang yang berkuasa,” katanya.

Syed Saddiq berkata, Fernandes pernah menjadi wira apabila AirAsia menawarkan diskaun bagi tambang penerbangan dan menyediakan penerbangan tambahan semasa tempoh pilihan raya umum, walaupun langkah itu menimbulkan kemarahan sesetengah orang dalam kumpulan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Bukan setakat itu sahaja. Beliau enggan memecat Rafidah (pengerusi bebas bukan eksekutif AirAsia Tan Sri Rafidah Aziz) selepas beliau bercakap secara terbuka menentang Najib, walaupun ditekan supaya berbuat demikian.

“Semua tindakan itu ada harganya dan beliau terpaksa membayarnya,” kata Syed Saddiq.

Beliau juga berkata, Fernandes terpaksa menyatakan sokongannya terhadap Najib melalui video dan stafnya perlu memakai pakaian seragam baharu bagi menyambut bekas perdana menteri itu ketika menaiki pesawat bagi penerbangan sewa khas.

Oleh demikian, Syed Saddiq menyeru rakyat Malaysia supaya tidak melabelkan Fernandes sebagai pengkhianat.

Beliau berkata kini bermulalah era baharu di mana hak rakyat untuk mengkritik kerajaan secara terbuka dijamin, manakala ahli perniagaan bebas untuk menyokong mana-mana pihak tanpa perlu berasa bimbang akan menjadi mangsa penganiayaan. – Bernama

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.