Anggota Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menyatakan rasa terkejut dengan nilai rampasan di kediaman yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah beliau sendiri tidak pernah mengetahui Najib dan isterinya, Rosmah Mansor memiliki barangan mewah sebanyak itu.

“Saya tidak tahu tentang Rosmah. Saya tak tahu SRC International Sdn Bhd (SRC).

“Jadi kita kena benarkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk buat penyiasatan dan kalau ada kes prima facie, dakwalah.

“Saya baru tahu duit RM100 juta, takkan saya nak marah perdana menteri kalau dia buat macam tu (siasat). Itu sahaja,” katanya kepada pemberita di lobi parlimen, hari ini.

Pada Jun lalu, polis melakukan beberapa siri serbuan di kediaman yang dikaitkan dengan Najib dan merampas pelbagai barangan mewah dan wang tunai berjumlah RM116.7 juta dalam 26 mata wang.

Barangan yang dirampas terdiri daripada 567 beg tangan mewah, 423 jam tangan, 234 cermin mata hitam dan lebih 10,000 unit barang kemas yang mengikut pasaran dianggarkan antara RM910 juta dan RM1.1 bilion.

Najib dan pemimpin Umno lain mendakwa wang berkenaan adalah milik parti itu.

Bekas perdana menteri itu juga berkata sebahagian besar barangan yang dirampas adalah ‘hadiah’.

Najib kini menghadapi tujuh pertuduhan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan bekas anak syarikat 1MDB, SRC International.

Sebelum PRU14, Nazri menegaskan bahawa Najib tidak bersalah dalam semua pertuduhan berhubung 1MDB.

“Pertama sekali, jika anda ingin rasa mudah mempertahankan (seseorang), anda mesti percaya dia tidak bersalah. Jika saya tidak percaya dia tak bersalah, maka ia akan jadi sukar,” katanya.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.