Setiausaha Perbendaharaan Negara Datuk Seri Ismail Bakar akan menggantikan Tan Sri Ali Hamsa sebagai ketua setiausaha negara (KSN).

Melalui kiriman Twitter petang ini, Ali berkongsi gambarnya menyerahkan Nota Serah Tugas kepada Ismail di hadapan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Saya menyerahkan Nota Serah Tugas kepada @IsmailBakar60 yang bakal menggantikan saya sebagai Ketua Setiausaha Negara ke-14. Tahniah dan selamat maju jaya DS!” kata keterangan yang menyertai gambar berkenaan.

Ali memegang jawatan tertinggi penjawat awam itu sejak 2012.

Perkembangan ini mengesahkan khabar angin yang mengatakan kontrak Ali yang akan berakhir secara rasmi pada 29 Ogos, iaitu esok, tidak akan dilanjutkan.

Ia juga bererti kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak mengguna pakai pelanjutan kontrak Ali sehingga Ogos 2020 yang dibuat pentadbiran BN pada 2015.

Media sebelum ini melaporkan kontrak Ali dilanjutkan sehingga Mac, iaitu sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 yang menyaksikan kekalahan BN.

Dengan kekalahan itu, pengerusi PH yang juga Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berhak menentukan sama ada mahu melanjutkan kontrak Ali atau tidak.

Ismail, 58, dilantik sebagai Setiausaha Perbendaharaan Negara pada 13 Jun lalu oleh kerajaan PH.

Beliau sebelum ini adalah pengarah belanjawan di Kementerian Kewangan.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.