KUALA LUMPUR – Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) mencadangkan supaya Kabinet baharu yang dibentuk Tun Dr. Mahathir Mohamad mewujudkan satu jawatan Timbalan Perdana Menteri untuk diisi oleh wakil Cina.

Selain itu, Presiden Hua Zong, Tan Sri Pheng Yin Huah turut mencadangkan supaya wakil keturunan Cina dilantik untuk jawatan menteri atau timbalan menteri di beberapa kementerian yang dianggap penting.

Kementerian itu ialah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kewangan, Pendidikan dan Dalam Negeri.

Hua Zong turut meminta kerajaan mengotakan semua janji pilihan raya termasuk menghapuskan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan tol lebuh raya, serta mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

Yin Huah percaya bahawa Dr. Mahathir yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun sebagai Perdana Menteri tidak akan berdepan masalah dalam memimpin negara.

Tan Sri Pheng Yin Huah

Katanya kepada Sinchew Daily, dengan sokongan tahap “tsunami” yang diberikan rakyat, kerajaan yang dibentuk dipercayai dapat melakukan “sesuatu” dalam negara.

Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) dalam pada itu juga menggesa kerajaan supaya segera mengiktiraf UEC.

“Kami sedia berbincang dengan pihak berkenaan tentang isu pengiktirafan UEC, peruntukan sistematik kepada sekolah Cina serta masalah lain melibatkan sekolah aliran ini,” kata Vincent Lau, Pengerusi Dong Zong.

Sementara itu, Gabungan Dewan Perniagaan dan Industri Cina Malaysia (ACCCIM) telah menyatakan hasratnya untuk bekerjasama dengan kerajaan baharu bagi mewujudkan suasana mesra perniagaan, mengurangkan kos niaga serta merancakkan kemajuan ekonomi di negara ini.

ACCCIM dalam satu kenyataan memberitahu, ia percaya kerajaan akan melaksanakan lebih banyak dasar terbuka dan adil yang akan memberi manfaat kepada rakyat pelbagai kaum. – MalaysiaGazette

Loading...

5 COMMENTS

 1. Salam
  Semua kementerian ada berbagai bangsa untuk mengurangkan kos gaji elaun dan sebagai tidak perlu hujukan tpm atau menteri dua atau tiga orang lagi kerana kita sebagai rakyat buat surat pemohon yang diperlukan menteri berkenaan boleh mempertimbangkan pemohonan untuk diluluskan atau tidak.
  jika nak juga tpm dari kamu cina nanti india pun nak tpm dan sing pun nak iban pun nak kadazan pun nak jadi tpm sampai 10 kaum.

 2. Cerdik depa ni..ramai yg tak sedar ACCCIM ni la yg control kebanyakan hrga barang keperluan harian dgn memanupulsi sistem GST.
  Hrga setiap barangan yg mereka tentukan dahulu tu adalah hrga kos + 12% SST.
  Apabila SST digantikan dgn GST 6%, sepatutnyer hrga barangan tersebut dikurangkan -6% manakala 6% lagi ditanggung oleh pembeli.
  Tapi semua tidak berlaku, sebaliknyer pembeli pula yg kena tambah 6%.
  Ini semua bertujuan supaya mereka2 ni dpt “untung besar” dan seteturusnya membuat rakyat rasa terbeban dan akhirnyer membenci kerajaan ketika itu..

 3. Jgn layan lah tun, ni tanah melayu dan harap tun bukan melayu mudah lupa. ..nk tpm ke pm ke,g blk cina tu. ..melayu tinggal ni je negara melayu. ..bahalol apakah permintaan nye. ..kalau cmtu ni aq nk minta supaya cina blk ke china sbb sama pendatang dgn bangla. ..sekian. ..

 4. Saya orang Cina dan saya pun tidak tahu apa binatang Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong). Ini binatang masih ingat sahaja pasal kaum bila pada PRU 14 kami telah memilih parti PH dan bukannya parti PKR, DAP, PBBM atau Amanah. Kami memilih calon Malaysian dan bukannya calon Melayu, Cina, India, Sabahan atau Sarawakian. Semua pemimpin mesti ada hati dan minda untuk berkhidmat dan membela nasib semua rakyat tidak engira parti dan kaum. Sikap perkauman seperti binatang ini mesti dihapuskan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.