PETALING JAYA: Peniaga diminta memberikan kepercayaan kepada kerajaan dalam melaksanakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dengan tidak cuba mengelak daripada membayar cukai berkenaan.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata jika peniaga merasakan mereka layak mendapat pengecualian cukai, mereka terlebih dahulu perlu membuat permohonan dengan kastam yang akan menentukan kelayakan mereka.

“Sebagai contoh ada antara peniaga yang terlibat dalam perkhidmatan, tidak pasti dikenakan SST atau tidak, oleh itu mereka perlu membuat permohon supaya syarikat itu dikecualikan.

“Selepas itu kita akan siasat dan jika mereka tidak layak dikecualikan, maka mereka kena bayar, tapi kalau mereka layak dikecualikan, maka mereka akan dikecualikan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Taklimat SST bersama Menteri Kewangan di Subang Jaya hari ini.

Katanya ini merupakan pendekatan mesra yang dipraktik kerajaan untuk menggalakkan peniaga mendaftarkan peniagaan untuk sistem percukaian itu yang akan dikuatkuasa 1 September.

Sementara itu, Lim dalam taklimat bersama peniaga dan wakil persatuan peniagaan itu berkata, beberapa perkara dibincangkan termasuk kekeliruan mengenai pengecualian SST terhadap susu berperisa untuk kanak-kanak.

Katanya memandangkan produk itu penting untuk tumbesaran dan kesihatan kanak-kanak, kerajaan bersetuju untuk mengecualikan produk itu daripada dikenakan SST.

“Hari ini baru saya tahu mengenai perkara itu dan saya akan kecualikan susu berperisa daripada dikenakan cukai.”

Sementara itu pada sidang media berasingan, Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Subromaniam Tholasy berkata sebanyak 77,451 perniagaan didaftarkan bawah SST sehingga Khamis lalu melalui pemindahan automatik daripada sistem GST kepada sistem SST.

Katanya daripada jumlah itu sebanyak 32,577 merupakan pendaftar bagi cukai jualan dan 44,874 lagi pendaftar bagi cukai perkhidmatan.

“Jumlah ini bagaimana pun bukan bermaksud semuanya dikenakan SST kerana peniagaan yang layak boleh membuat permohonan pengecualian, dan kami menganggarkan sekitar 10,000 lagi syarikat belum mendaftar ke dalam sistem SST,” katanya.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.