(Gambar) Siti Fatimah Mukhtar, Pelajar Cemerlang SPM 2006

Kita dikejutkan dengan pendedahan gambar Gambar Nur Amalina Che Bakri Seksi Pelajar Cemerlang 17A1, genius Malaysia yang belajar di  University Of Edinburgh, Scotland membuka aurat, hilang jati diri dan sebagainya. Namun tak semua genius Malaysia yang gagal, masih ada yang terus mengekalkan jati diri dan nama baik negara untuk diteladani.

Siti Fatimah Mukhtar yang berasal dari Kelantan yang menduduk tempat pertama dalam SPM 2006, dengan 17 1A dan 1 2A, kini sedang membuat jurusan perubatan (Medicine) di University of Nottingham, United Kingdom. Berbeza dengan Nur Amalina, Siti Fatimah masih kekal dengan imej tudung labuh, masih kekal dengan jati diri sebagai seorang rakyat Malaysia dan sebagai seorang Muslim. Inilah watak yang seharusnya menjadi contoh kepada seluruh anak muda dan para pelajar di seluruh negara.

Siti Fatimah Mukhtar

Fatimah sentiasa memberikan tunjuk ajar kepada adik-adik junior yang datang meminta nasihat.

Siti Fatimah Mukhtar

Fatimah (kiri sekali) bersama rakan-rakan kuliah perubatan di University of Nottingham, masih mengekalkan imej bertudung labuh walaupun berada di negara Barat.

fatimah mk

Fatimah Mukhtar (dua dari kiri) menyemak bacaan Quran rakan beliau.

fatimah mk

Masa lapang digunakan untuk mengajar dan sama-sama bertadarus al-Quran bersama teman-teman di sekitar Nottingham, UK.Majlis sering dihadiri oleh para pelajar Malaysia, Brunei dan Indonesia yang bacaan mereka disemak oleh Fatimah Mukhtar yang sudah menghafaz lebih kurang 17 juzu’ al-Quran.

Alhamdulillah, sejuk mata memandang. Kesimpulannya, hanya agama yang mampu mengekalkan jati diri kita.

sumber: nescafeais

Leave a Reply

Your email address will not be published.