Pelbagai kaedah sebenarnya untuk menguruskan badan dan salah satu kaedah yang cukup femes terutama di kalangan orang bina badan ialah diet atkins. Diet ini merupakan diet yang menghadkan pengambilan karbohidrat. Dengar macam susah kan? Yelah tekak melayu mesti wajib nasi. Betul tak?

Namun, gadis ini mampu membuktikan dia berjaya dengan mengamalkan diet ini. Memang mencabar tapi lihatlah perubahan dirinya. Memang menakjubkan. Siapa yang ada niat untuk mengamalkan diet ini, apa kata cuba menu yang diberi gadis ini!

Penemuduga suruh balik sebab ‘overweight’

Assalamualaikum… pertama sekali cikzu mnta maaf sbb tak bleh nak reply msej & komen satu2… tak sgka pon akan ada ramai yg mnta tips smua tu.. tgan cikzu saja gatai nak upload gmbaq testi DA tu jaa… padahal blum capai target lagi…hehehe

Okay.. sebelum ni cikzu penah buat diet atkin nih..time tu nak diet sbb nak pegi temuduga sector kerajaan.. penemuduga tu suruh aku balik sbbnya aku ni overweight(lebih kurang halau laa)…sedih weyyy…huhuhu.. memang tak pernah berjaya laaaa diet… mkan msa 2 tahun jgak laaa.. pastu mmg dah tak terfikir nak diet dah..mkan ja ikut suka.. pastu berat bdan naik, aku mampu nangis ja.. takda usaha nak trunkan berat badan, takda nak fikir kesihatan diri sndri.. nak cari baju & seluar mmg sangat susah sbbnya saiz takda.. huhuhu.. time tu dlam fikiran hnya mampu ckap “kisah apa aku”… setahun jgak la nafsu makan aku mcam syaitonnn.. astaghfirullahalazim… msa tu berat bdan aku hampir 100kg… haaaa… masa ni baru aku sedar, nak jalan pon tak larat, nak solat pon susah, sakit tumit, nak buat kerja pon susah…

Kurangkan nasi dan tak minum manis

Then, aku cuba kurangkan nasi…aku tak tinggal nasi terus tauuu… jgan sesekali salahkan nasi.. drpd skali mkan 2 pggan nasi, aku kurangkan sepinggan pastu 1 senduk dannn tggal terus…hehehe.. air manis tu mmg dah tak mnum dah.. gantikan dgan air suam hilang rasa nak mnum manis…. Okayyyy… dah serasi dgan tak ambik nasi, baru terfikir nak buat diet atkin semula… haaaa..time ni smangat mmg berkobar2… study balik psal atkin.. baca dan hadam smpai faham betoi2 bru aku mula diet…NOVEMBER/2015… 3 bulan aku diet, aku tak timbang lansung berat aku… apa yg aku mkan?? Aku mkan telur,ayam,ikan,daging, sayur hijau… air masak 4.5litre sehari.

Aku mnum air suam sbb taknak meloya… ditambah pulak dengan Zumba tiap2 hari smpai skrg dah jadi hobi pulak.. mmg tak miss lnsung.. habis kja terus Zumba.. mmg taktau letih dahh time tu.. sbb badan rasa fresh jaaa..hehehe.. aku dpat tau aku kurus oleh sbb kawan2 aku nmpak perubahan aku.. aku sndri tak nmpak pon prubahan tu sbenaqnyaaa…hahahaha!!! Dah org ckap kurus kan, pastu try timbang….mak aihhhhh lost 15kg tnpa ku sedar.. msa tu fikir, alahhhhh bru 15kg lost…skit sgat tuuu.. tamak betolll… dahtu masuk phase 2 atkin… tpi kali ni lmbat skit nak lost… sbulan dlam 3kg ja.. ok la tu kann.. nmpak jgak prubahan.. dah nak dekat setahun baru tmbang pulak rupa2nya dah lost 30kg… perasaan seronok tu tak seberapa lagi sbb blum capai target.. tapi tetap bersyukur dah lost bnyak…dah setahun berlalu…

Kene ikut peraturan ‘atkin’

So, yg mntak tips tu saya takda tips sgat pon..just ikut rules atkin ja.. tgok kat sini https://www.facebook.com/noorzuriati.asri/posts/1330343443674279?notif_t=feedback_reaction_generic&notif_id=1481587947365155 ..

Nak berjaya kna belajar drpd kesilapan dan kegagalan..aku dlu pon dah brapa kali gagal… ada yg ckap susah nak diet… bla kau ckap susah, susah lah jadinya…cuba ubah mind set tu.. fikir positif jaaa..yg negative tu lempaq buang.. haaa satu lagi, ada yg tnya mcam mna nak kecilkan itu ini tuu, insyaallah klu ampa diet n workout dgan betul smua tu akan kecik dan fit…

setiap 25kg berat badan = 1 liter air

Sumber: Cik Noor Zuriati

LEAVE A REPLY