Seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun cedera apabila ususnya terkeluar selepas dipercayai terjatuh ketika bermain basikal dalam kejadian di Taman Bukit Tiram, Johor Bahru petang semalam.

Beberapa keping gambar yang menunjukkan keadaan usus kanak-kanak itu terkeluar viral di laman sosial Facebook (FB) sebelum turut dikongsi di laman sembang WhatsApp sejak ia dimuat naik seorang pengguna FB petang semalam.

Menurut seorang saksi kejadian yang hanya dikenali sebagai Nur, 30-an, berkata kejadian itu berlaku kira-kira jam 2 petang di Jalan Banang, Taman Bukit Tiram di sini.

Katanya, kanak-kanak berkenaan yang tinggal di Taman Bestari Indah dekat sini, bermain basikal bersama kira-kira 15 rakannya sebelum kejadian itu berlaku.

Saksi berkata, rakan mangsa memberitahu kanak-kanak itu terkena pemegang basikal sehingga usus di bahagian tengah bawah pusatnya terkeluar.

Wanita itu berkata, kira-kira 30 minit selepas menghubungi ambulans, pasukan perubatan dari Hospital Sultan Ismail (HSI) tiba di lokasi kejadian untuk memberi rawatan sebelum membawa kanak-kanak berkenaan ke hospital berkenaan.

Sementara itu, Pengarah HSI, Dr Arbain Lani ketika dihubungi mengesahkan pihaknya ada menerima pesakit berkenaan yang diberi rawatan di wad pembedahan HSI.

Beliau berkata, keadaan pesakit stabil selepas menjalani pembedahan dan diberikan antibiotik.

“Pembedahan berjaya dilakukan tanpa komplikasi selama dua jam pada jam 5.34 petang semalam,” katanya.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Jokhiri Abd Aziz berkata, sehingga pagi tadi, tiada sebarang laporan polis yang dibuat berhubung kejadian berkenaan.

LEAVE A REPLY